Древните гренландци дошли от Сибир

Така според учените и изглеждал Инук, жител на Гренландия преди 4000 години

Генетично изследване на останки на древен жител на Гренландия дало неочакван за самите изследователи резултат. Според изследването, проведено от екип от университета в Копенхаген, починалият преди 4000 години мъж произхождал от района на... Сибир и нямал нищо общо със съвременните жители на острова.


"Откритието представя доказателства за миграция на големи групи хора от Сибир към Новия свят преди около 5500 години, различна от предходно масово преселение, създало впоследствие етническите групи на инуитите и индианците", посочва Мортен Расмусен в статия, публикувана на страниците на научното списание "Нейчър". По думите му генетичното изследване дава нова представа за произхода на жителите на Америка.


"Подобни проучвания са в състояние да подредят не само нашия генетичен и географски произход, но и да подскажат как са изглеждали нашите предци", посочват Дейвид Ламбърт и Лиън Хюнън от университета "Грифит" в Куинсланд, Австралия.




Изследването на ДНК на мъжа, наричан Инук, дава сравнително ясна представа как е изглеждал. "Кафяви очи, тъмна кожа, издадени предни зъби", казва Еске Вилерслеу, ръководила проучването. Подобни зъби са типични за хората от Източна Азия и много от коренните жители на Америка. Той освен това имал и гени, предразполагащи към ранно оплешивяване. "Тъй като обаче открихме доста коса, предполагаме, че мъжът е умрял млад", казва още Вилерслеу.


Инук живял след племето сакак, най-ранната известна култура в Южна Гренландия, развила се между 2500 и 800 г. пр. Хр. Сред учените няма единно мнение за произхода на тази етническа група – дали тя е потомък на хората, пресекли Беринговия проток преди 30-40 хиляди години, или е наследник на по-нови имигранти.


Екипът на Вилерслеу изтеглил ДНК от замръзнали коси, открити в останки от поселение на културата сакак, и провел схвъхмодерно изследване, като проследил цялата геномна редица и търсел типични мутации. Така направената редица свързала пряко Инук с днешните обитателите на арктическите зони в Сибир. Мъжът обаче нямал почти нищо общо с мутациите, характерни за индианците от Централна и Южна Америка.


"Най-новото развитие в технологиите за изследване на ДНК ни даде мощно оръжие в патоизследванията на отдавна изчезнали хора и цели популации", заключават учените.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията: