Застудяване е прогонило викингите от Гренландия

Учени направили възстановка на температурите отпреди 5600 години
Обновена: 31 май 2011 12:48 | 31 май 2011 12:48,
7
Застудяване е прогонило викингите от Гренландия
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Застудяване в Гренландия през 12 век вероятно може да обясни защо викингските заселници са напуснали острова, съобщи Ройтерс.

Учени направили възстановка на температурите, като за целта изследвали езерни седименти, които датират отпреди 5600 години, в западната част на Гренландия. Оказало се, че по-ранните праисторически заселници също е трябвало да се борят с климатични промени в Гренландия.

Климатът е изиграл голяма роля за прогонването на викингите от Гренландия, се казва в комюнике на учени от университета Браун в САЩ. Средните температури са се понижили с 4 градуса по Целзий за 80 години, считано от около 1100 г. Имало е застудяване в района точно преди напускането на викингите, заяви ръководителят на изследването Уилям д'Андреа от университета.

Учените проучили археологически и литературни данни, за да разберат защо викингските заселници са напуснали колониите си в западната част на острова в средата на 14 век и в източната му част в началото на 15 век. Конфликти с местните ескимоси, търсене на по-подходящи райони за ловуване, икономически стрес и климатични промени
вероятно са били важни фактори за това.

Изследването е извършено от учени от САЩ и Великобритания. Те заключили, че неизвестно досега понижаване на температурите е станало причина колониите да бъдат изоставени. Викингите са дошли в Гренландия около 980 г., по време на период на затопляне като сегашния.

Резултатите от изследването са публикувани в Proceedings of the National Academy of Sciences, информира БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още по темата: викингиГренландия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
6
 
! Отговори
до 6 преди 12 години
Климатът е изиграл голяма роля за прогонването на викингите от Гренландия, се казва в комюнике на учени от университета Браун в САЩ.Започвай да четеш внимателно!
6
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
....ръководителят на изследването Уилям д'Андреа от университета.....За кой университет става дума? Все пак в светът има повече от един университет!....
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Джаред Даймънд, добре звучи. Все едно че хвърляш брадва и после чук :)
4
0
 
8
 
! Отговори
очилатко преди 12 години
Тия откриха топлата вода!Това се знае най-малко от 40-50 години!Тогава е бил "малкия ледников период"!В цяла Европа хората са били със шапки и през лятото!Било е много трудно време!Имало е глад и започват Кръстоносните походи!
3
0
 
1
 
! Отговори
Ondergang преди 12 години
Чичо ви Джаред Даймънд преди доста време ги е пообяснил тия неща в книгата си.
2
7
 
2
 
! Отговори
AB преди 12 години
По ТВ гледах че викингите с плоскодънните си корабчета обикаляли надлъж и нашир речната система на Европа, че чак и в днешната Руска част. Съответно когато се завръщали карали със себе пленници като роби, и оттам slave, славяни сиреч. Та тая теория за панславянизма, нещо не ми се нрави особено.
1
3
 
4
 
! Отговори
# преди 12 години
е защо, защо много ясно да не са будали да седят на студа