Факти, Анализи, Коментари
   25 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Биогориво от акули ще правят в Гренландия
Николай Атанасов - 22 Юли 2009
Месото на полярните акули, които често попадат в рибарските мрежи, е отровно за човека и труповете им се изхвърлят

Досега телата на полярните акули били изхвърляни обратно в морето, тъй като месото им е отровно за човека.

Учени от Арктическия технологичен център (Arctic Technology Centre; ARTEK) в Сисимут (Sisimiut), Западна Гренландия изготвиха проект за производството на биогориво от труповете на местните полярни (гренландски) акули (Somniosus microcephalus) и други рибни и морски отпадъци, предава France Presse.

Изследователите посочват, че морските зверове, чийто размери от до 7 метра и тегло до 1 тон са сравними с тези на голямата бяла акула, често се заплитат в мрежите на местните рибари. Тъй като месото им е отровно за човека, хиляди трупове на акули, които на места са над 50% от отпадъците на риболовната промишленост, били изхвърляни обратно в морето без да бъдат използвани. 

Специалистите от ARTEK обаче установили, че от богатите на мазнини останки на акулите и останалите рибни отпадъци може да се произвежда биогаз, който да бъде използван за електрозахранването и отоплението на местните селища без отделянето на въглеродни, парникови газове.

Мариане Вилемос Йоргенсен (Marianne Willemoes Joergensen) от подразделението на ARTEK към Техническия университет на Дания, която е ръководител на пилотния проект по програмата в градчето Ууманаг (Uummannaq) в Северозападна Гренландия, посочва, че месото от акули, смесено с водорасли, други органични домакински отпадъци и отходни води ще се използва като биомаса за производството на гориво.

 Според изчисленията на учените, биогаза, който ще се произвежда от догодина с помощта на финансиране от ЕС, ще задоволява 13% от енергийното потребление на селището с население 2 450 души. 

Учените посочват, че производството на биогориво от рибните останки е перспективно решение, тъй като полярната акурла не е застрашена от измиране, а този енергиен източник е най-подходящият за труднодостъпните населени места в Гренландия, където доставките на обичайните видове горива са силно затруднени.

В момента в света се разработват технологии за производството на биогорива от най-различни отпадъци и материали.

Американски химици например предложиха добиването на биогориво от отработени кафеени зърна. То се отличава с високо качество и предлага огромно количество ресурси, тъй като в света ежегодно се произвеждат 7,3 млрд. кг. кафе. По-рано бяха представени методи за производството на биогорива от маслинови костилки, дървесни отпадъци и дори от дестилат от уиски.


последни в Знаете ли, че...:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.