Учени: Ледът на Гренландия не се топи бързо

Учени: Ледът на Гренландия не се топи бързо

© GREENPEACE, Reuters


Ледената покривка на Гренландия вероятно няма да се стопи толкова бързо, колкото се предполагаше досега. Това твърдят британски учени в ново изследване, цитирано от в. "Гардиън".


"Ледената шапка на Гренландия е по-здрава отколкото си мислехме", обобщава проф. Андрю Шепърд от университета в Лийдс, който ръководи изследването. През последните пет лета научният екип наблюдавал плъзгането на леда в западната част на острова към морската повърхност. За целта били използвани сателитни изображения.




Досега се смяташе, че интензивното топене ще създаде смазващ слой под ледената шапка и това ще ускори потъването й в океана. Това от своя страна щяло да предизвика покачване на морското равнище. Екипът на проф. Шепърд установил, че след определен праг на топене, плъзгането се забавя. Проучвания на терен показват, че по-голямото количество разтопен лед образува канали под мразовитата покривка, които действат като дренаж. Така изтича повече вода, което не позволява да се образува смазващ слой.


Връзката между покачващите се температури на морската вода и топенето на леда все още не е изяснена. Затова е трудно да се определи горната граница, до която ще се покачва морското равнище. Установяването на този риск е от решаващо значение, тъй като 70% от населението на света живее в крайбрежни региони, в които са разполжени мегаполиси като Лондон, Ню Йорк и Банкок.


Ако ледовете на Гренландия се стопят, това би покачило нивото на океаните със 7 метра. Такъв катастрофичен сценарий обаче би отнел 3000 години. За разлика от леда в Западна Антарктида, по-голяма част от този в Гренландия се намира върху земна повърхност и няма контакт с океана, казва още Шепърд.